Δεν είναι άστοχη στρατηγικά και τακτικά η κατάθεση πρόταση δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα ήταν αναμενόμενη με βάση τη νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου. Απλώς είναι αμφίβολη η αποτελεσματικότητά της. Όχι ως προς την ουσία ενός προδιαγεγραμμένου αποτελέσματος. Αλλά ως την επικοινωνιακή της σημασία κι αξιοποίησή της.
Σίγουρα:
1.γίνεται σε μια περίοδο που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζει σημαντική δυσφορία για τα δρώμενα της πρωτίστως στα θέματα της καθημερινότητας χωρίς ωστόσο αυτό να φαίνεται ακόμα στην πρόθεση ψήφου στις δημοσκοπήσεις.
Η προσωπική μου ανάγνωση είναι ότι η ΝΔ διαθέτει ακόμα σημαντικό πολιτικό απόθεμα επικράτησης στις επόμενες εκλογές όχι τόσο λόγω του θετικού πρόσημου στο κυβερνητικό της έργο, αλλά λόγω της ανυπαρξίας, για την πλειοψηφία των πολιτών, ευυπόληπτης εναλλακτικής λύσης.
Το θετικό της έργο, που σε πολλούς τομείς υπάρχει, πνίγεται μέσα από τις αστοχίες της διαχείρισης της Καθημερινότητας και της -κατά τη γνώμη μου- υποτίμησης της αντίληψης του πολίτη. Εάν δεν υπάρξει στροφή της Νέας Δημοκρατίας ως προς αυτό και μια νέα διαχείριση πιστεύω ότι θα το βρει σύντομα μπροστά της.
2. πραγματοποιείται με τον ΣΥΡΙΖΑ να αισθάνεται την καυτή ανάσα του ΚΙΝΑΛ-ΠαΣοΚ και του κ. Νίκου Ανδρουλάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά λογικά ότι μια συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο χωρίς τον μεγάλο αντίπαλο του έτσι όπως τον αναδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις θα του κάνει καλό. Μένει να φανεί αν κι εκτιμώ ότι έχει καθυστερήσει τόσο πολύ ο πρώην Πρωθυπουργός και νυν Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που είναι δύσκολο να πείσει.
Όπως έχω αρθρογραφήσει η νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη επί του πρώην Προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Γεωργίου Παπανδρέου τον έχει μετατρέψει, σε μερίδα των πολιτών, σε εν δυνάμει Πρωθυπουργό. Δύσκολα η αντίληψη αυτή θα υποχωρήσει μέσα από μια συζήτηση στη Βουλή.
Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να την καταπολεμήσει. Και με την κίνησή του αυτή προσπαθεί να δείξει κι αυτό: ότι εκείνος είναι ο φυσικός ηγέτης του χώρου κι ο πιο πιθανός αντικαταστάσης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
3. θα διαδραματίσει ρόλο η αντίδραση του ανεξάρτητου Βουλευτή Κων. Μπογδάνου. Αυτό μπορεί να φαντάζει μικρό αλλά δεν είναι. Αν ο Κων. Μπογδάνος ψηφίσει κατά της ΝΔ θα επιβεβαιώσει τα σενάρια μεταπήδησης του σε ένα υπό ίδρυση φορέα στα δεξιά της ΝΔ. Αν ψηφίσει υπέρ θα εκληφθεί ως μια κίνηση στήριξης του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά.
Σε κάθε περίπτωση έχει σημασία κι αξία το περιβάλλον το οποίο διεξαχθεί η συζήτηση. Η χθεσινή εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα προμηνύει σκληρό ροκ. Το σκληρό ροκ σίγουρα αφορά πλέον στους λίγους φανατικούς. Κι όποιος το επιλέξει, από όποια πλευρά, αποκλείεται να έχει κέρδος.